niedziela, 15 lutego 2015

Małpi cheb

Od dawna planowałam zrobić to cudo, aż wreszcie,
Wybrałam jeden z licznych przepisów na necie, który z braku czasu dziś po prostu skopiuję:
(źródło: http://durszlak.pl/przepis/malpi-chleb-monkey-bread--2?c=tag&position=5&t=malpi-chleb)






SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 70 g masła
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży 
  • 1 jajko
Masło rozpuścić i przestudzić.

Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 10 dkg masła
  • 1 szklank brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuścić i przestudzić. W miseczce wymieszać cukier i cynamon.

Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle i obtaczać w cukrze z cynamonem.  

Jabłka podzielić na trzy części. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.

Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
.................
A zdjecie ciasta juz moje :)



2 komentarze: