środa, 2 marca 2016

Thorsteinowa Impresja, czyli kasza jaglana raz jeszcze

Naszło mnie dziś na to by zrobić coś słodkiego i czekoladowego. Tradycyjne Brownie, jakoś mi nie podeszło na dziś, ale wariacja z kaszą jaglaną, czemu nie?
Postanowiłam sobie samej wymyślić ciasto na cześć mego mężczyzny i tak zrobiłam
Thorsteinową Impresję.

Proporcje są tu na większą tortownicę



Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 jajka
3/4 szklanki oliwy
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru - w wersji zdrowotnej można użyć trzcinowego lub miodu
4 czubate łyżki stołowe kakao (nie słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 średnie jabłka
Orzechy i migdały lub bakalie, jeśli ktoś chce i lubi.

Wszystkie składniki poza jabłkami i bakaliami dokładnie zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu można dodać garść siekanych grubo orzechów i migdałów lub bakalii. Przelać do tortownicy. Na wierzch ułożyć, lekko wciskając w ciasto, pokrojone w kostkę jabłka.

Piec w 180 st.C około 45 minut. Potem zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smakuje świetnie. I inspiruje do kolejnych pomysłów z kaszą jaglaną w wersji słodko czekoladowej.:)



21 komentarzy:

  1. Oj tak, to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było, zniknęło raz dwa :) Jutro nowe robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zrozumialam co z tym cukrem, trzcinowy jest tak samo nie zdrowy jak buraczany, czy mialas na mysli brazowy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zdrowszy niż biały. Ale mozna użyć miodu, stewii czy ksylitolu.

      Usuń
    2. Odwrotnie. Brazowy cukier jest tak samo niezdrowy jak bialy. Trzcinowy jest zdrowszy bo jest nierafinowany. Przymoitniki jak np. "niezdrowy" piszemy lacznie. Tak na marginesie. ;)

      Usuń
  4. Biały cukier jest po prostu,, słodzidłem" , które w procesie rafinacji zostaje pozbawione wszelkich wartościowych składników. W burakach cukrowych czy trzcinie cukrowej jest m.in mnóstwo minerałów , które zostają wypłukane by został tylko ,, cukier w cukrze". Warto szukać cukru z melasą . Nie do wszystkiego się nadaje , ale np do kawy i wypieków z czekoladą jak najbardziej 😊.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że biały cukier jest nie zdrowy, więc mozna go zastąpić innym. Z drugiej strony dziś samo życie jest niezdrowe, telefony komórkowe są niezdrowe, wi-fi jest niezdrowe i komputery i samochody. Nabiał jest niezdrowy i wiele innych rzeczy.
      Użyłam do tego ciasta białego cukru, bo taki miałam. Używam tak mało cukru i produktów przetworzonych, że raz na jakis czas nic się nie stanie, jak dam do ciasta pół szklanki :D

      Usuń
  5. Ksylitol, cukier trzcinowy czy zwykły jest niezdrowy. Nie tylko powoduje cukrzyce czy pruchnicę, ale zakwasza organizm i jest pozywką dla grzybów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol zapobiega próchnicy. Poza tym jeśli raz na "ruski miesiac" się cos posłodzi, to się nic nie stanie. Poza tym mozna w przepisie zastosować taki słodzik, jaki się uzna za stosowne

      Usuń
  6. Ksylitol, cukier trzcinowy czy zwykły jest niezdrowy. Nie tylko powoduje cukrzyce czy pruchnicę, ale zakwasza organizm i jest pozywką dla grzybów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Przepraszam, że to powiem, ale większość wyżej postawionych tez to BZDURA. Owszem biały i trzcinowy cukier to cukry proste więc w nadmiarze szkodliwe i sprzyjające powstawaniu grzybów. Ksylitol natomiast jest najzdrowszym z "cukrów" zalecanych dla diabetyków i określonych jako substancja PRZECIW PRÓCHNICZA. Natomiast cukrzycy nie nabawimy się od sporzywania cukru, ten jedynie może doprowadzić do otyłości, której skutkiem uczonym MOŻE BYĆ CUKRZYCA TYPU 2. Straszne stereotypy :'(. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Pani Paulino, bo jak ktoś chce się przyczepić to przyczepi się do wszystkiego i będzie się "mądrzyć". Przepis podawałam, nie jako zdrowy, a jako słodki deser. jeśli ktoś chce z niego zrobić zdrowszy to może dodać inne słodzidło.
      Dziękuję za Pani głos rozsądku i wyjaśnienia :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    4. Dokładnie! Dlatego też bez zbędnego przejęcia i wyrzutów sumienia, od razu, pobiegłam na ciacho :D.
      Dla mnie, to bardzo rozsądny (czyt. zdrowy) przepis, z tego względu, że jest elastyczny i nie trudny - nawet jak na moje skromne umiejętności i budżet studencki :D. Dlatego, to ja dziękuję za inspiracje, Pani Agnieszko ;). Nie potrafiłam sobie odmówić paru słów, zwłaszcza (jak poczułam), że komentarz Pani Justyny, próbuje mnie - nie słusznie - rozliczyć i zniechęcić do spróbowania tego cuda. Mam nadzieję, że Pani Justyna wróciła i dała się namówić, tak samo jak ja nie potrafię sobie odmówić odrobiny słodyczy ;P. To mówiłam ja - zdeklarowany i (myślę) świadomy T1D ;).

      Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich,
      dziękuję i zapowiadam, że będę wpadać po inne pomysły ;)!

      Usuń
    5. Pardon - oczywiście Pani Ewa (nie Justyna).
      Przepraszam Obie Panie ;).

      Usuń
    6. :D Dziś postaram się podać jeszcze jeden przepis mocno słodki :)

      Usuń
    7. Paulino,
      No właśnie, bo ja swoj komentarz skasowałam, ald dla wyjaśnienia, to napisałam wtedy tylko to, że ksylitol działa przeciwpróchniczo, a nie jak ktoś napisał, ze powoduje prochnice☺ także zgadzamy się w tym temacie. ja na pewn przepis wyprobuje, chociaż cukru białego w ogole nie używam, ale to nie problem go czyms zastapic. ja ostatnio szaleje na punkcie syropu klonowego.

      Usuń
    8. A i pewnie zamienię mąkę tartowa na pelnoziarnista

      Usuń
  7. Witam, super przepis i dzisiaj mam zamiar zrobić . proszę o podanie wymiarów tortownicy. Z gory dziękuje .

    OdpowiedzUsuń
  8. Około 20 -25 cm. Silikonowa z tych większych.

    OdpowiedzUsuń