Naszła mnie ochota na kruche ciasto. Oczywiście ze śliwkami, bo jakże by inaczej.
Ale kruche ciasto, to nie tylko placki ze śliwkami, ale też szereg innych ciast i ciasteczek. Zapewne każdy w domu ma swój ulubiony przepis na kruche ciasto.
Ale może na początek co nie co o kruchym cieście, tak by i początkujący wiedzieli. :)
Kruche ciasto ma być... Kruche. Nie półkruche, a wlaśnie kruche. Podstawowe składniki takiego ciasta to:
mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka. Wszystkie inne składniki dadzą nam ciasto półkruche.
Ja osobiście preferuje ciasta półkruche.
Jak zrobić idealne ciasto kruche?
Przede wszystkim podstawą są odpowiednie składniki i temperatura. Na początek przygotowujemy potrzebne produkty. Najpierw mieszamy suche, potem dodajemy masło i na końcu żółtka. Masło (może być margaryna, jednak z masłem ciasto jest smaczniejsze) powinno być dość dobrze schłodzone. Siekamy je nożem, co ułatwi dobre połączenie składników, a przy tym niezbyt szybkie nagrzanie ciasta od dłoni. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.Dobrze schłodzone ciasto nie rwie się przy wałkowaniu i formowaniu. Chyba, że w przepisie jest sporo maki i ciasto zaraz po zagnieceniu jest już dosc twarde.
Im bardziej plastyczne ciasto tym trudniej je rozwałkować i przenieść do formy, ale tu można sobie poradzić, rozwałkowując je na papierze do pieczenia przez folię.Następnie nawijamy na wałek i tu też dobrze na kilka minut dać jeszcze do lodówki.
Ułożone już w formie nakłuwamy widelcem by mogło odparować nadmiar wilgoci.
Mówi się, że idealne proporcje kruchego ciasta to tzw 3-2-1, czyli 3 części mąki, dwie część masła i jedna część cukru. Plus oczywiście żółtko :)
Pieczemy zwykle w 170-180 st C - placki i tarty około 40 min, ciasteczka na złoty kolor, serniki nie mniej niż godzinę.
Do czego używamy ciasta kruchego i półkruchego?
Do wszystkich placków, mazurków, spodów do serników, tart, jako ciasteczka i inne pomysły jakie nam do głowy wpadną. Do tart lepiej nadają się ciasta półkruche, na ciasteczka najlepsze są klasyczne kruche ciasta.
Wariacje na temat.
Jesli do ciasta kruchego dodamy cale jajka, proszek do pieczenia, śmietanę, to mamy już tzw ciasta półkruche. Jednak w obu przypadkach można dodać coś, co nada ciastu niepowtarzalny charakter.
Przy okazji świąt, można do ciasta dodać odrobinę tartego imbiru lub sproszkowanego cynamonu, kakao, a uzyskamy ciasteczka smakowe. Cukier waniliowy czy inny aromat, idealnie się wkomponuje w placki owocowe lub jako spody do serników. Dodanie posiekanych ziół lub ulubionych przypraw, wzbogaci smak tarty.
Zamiast mąki można dodać mielone orzechy lub migdały (ja stosuję pół na pół - jeśli w przepisie mam 2 szklanki mąki, to daję jedną mąki i jedną orzechów mielonych). Ciasto wtedy jest bardziej kaloryczne ale smak ma wyborny.
Kilka przepisów.
W każdym z poniższych przepisów najpierw mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy masło, siekamy z mąką i potem dodajemy żółtko (jajka). Wyrabiamy na gładką masę i schładzamy w lodówce.
Ciasto kruche I
150 gr mąki pszennej
100 gr masła
25 gr cukru pudru
1 żółtko
Ciasto kruche II (idealne na kruche ciasteczka)
3 szklanki mąki
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
Ciasto półkruche z orzechami (moje ulubione)
300 gr mąki
175 gr cukru
100 gr mielonych migdałów lub orzechów
225 gr masła
szczypta soli
1 cale jajko
Na razie tyle, bo te przepisy mam sprawdzone. Jeśli macie jakieś swoje, równie sprawdzone to proszę zostawcie je w komentarzu.
Smacznych wypieków życzę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz