Nie namyślając się wiele zaczęłam szperać w sieci. A ponieważ należę do osób, które lubią realizować się kulinarnie, ale przy tym nie chcą się narobić i dużo wydać, więc kryteria przepisu na ciasto ustanowiłam wysokie.
Odrzuciwszy drożdżowe przysmaki ze śliwkami, kruche babeczki śliwkowe i kilka śliwkowych placków znalazłam wreszcie to, czego szukałam.
Biszkopt ze śliwkami!
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
80 gr mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1 kg śliwek
Wykonanie okazało się jeszcze prostsze niż zdobycie składników. Śliwki zerwałam z drzewa, umyłam i przekroiłam na pół. Przy okazji odłożyłam pestki, z których zrobię sobie wisiorek.Jajka w całości ubiłam z cukrem na puszystą masę. Potem dołożyłam mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksowałam raz jeszcze i wylałam na blachę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką (u nas nie stosuję się do tego bułki tartej). Śliwki ułożyłam w miarę równo obok siebie i włożyłam do piekarnika. Temperatura na 180 st C. Po 40 minutach ciasto bylo gotowe.
Z wierzchu posypałam to cukrem pudrem. Trochę opadło ale smak ma wyborny. Parę porcji zamrożę na później.
Jutro może zrobię na obiad knedle ze śliwkami według przepisu mojej mamy. Jeszcze nie wiem, ale jakby ktoś chciał to podaję przepis:
Knedle ze śliwkami
2 duże ziemniaki ugotowane i utłuczone
1/2 kilo twarogu zmielonego
2 jajka całe
150 gr mąki pszennej
dużą łyżkę mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wyrobić ciasto. Robi się ono stosunkowo szybko, więc wcześniej już postawić trzeba wodę do gotowania.
Jakby ciasto było zbyt klejące lub rzadkie to dosypać odrobinę mąki, ale nie za wiele.
Z ciasta formować kulki ze śliwką w środku. Wrzucać na wrzątek. Kiedy knedle wypłyną pogotować jeszcze około minuty.
U nas w domu takie knedle podaje się polane bułką tartą i posypane cukrem.
Na razie czekam na popołudniową kawę i ciasto śliwkowe, które ocenią domownicy. Nie byłabym sobą, gdybym wcześniej go nie spróbowała, więc wiem, że jest pyszny. Ale smaki to rzecz gustu.
A jeśli ktoś ma czas i chęć aby zatrzymać smak lata w słoiczku to wyszperałam przepisy na powidła śliwkowe. Zobaczę ile mam słoiczków w piwnicy i może zrobię też to śliwkowe cudo na zimę.
Dla zainteresowanych podaję linki do przepisów na:
Powidła śliwkowe:
Powidła śliwokwe z migdalami
Powidla śliwkowe nr 2
Powidla śliwkowe z goździkami
Życzę smacznego !
To ja zaproponuje sprawdzone przepyszne i robiace wrazenie na otoczeniu salatki:
OdpowiedzUsuńSalatka ze szpinakiem - hit nr 1
Szpinak swierzy (w PL kupowalam w Lidlu, w Niemczech np w Famila) - 1 - 2 torebki
Salata lodowa 1/2 - 1 glowka
Jajko na twardo w kosteczke - 2 - 3
szynka drobiowa zakupiona w jednym kawalku pokrojona w kosteczke
Szczypiorek, ten od cebulki dymki jak najbardziej, lub cebulka
majonez lub ew. jogurt z majonezem
sol, pieprz
Potem juz tylko nalezy umyc puste naczynie, bo salatka zniknie na pewno! ;) Do tego jest megazdrowa!
Salatka brokulowo - kalafiorowa
Brokul swierzy, surowy
Kalafior swierzy, surowy
Jajko na twardo - 2-3
Pieczarki w plasterki, moga byc marynowane ale nie koniecznie
Szynka drobiowa w kosteczke - kilka plasterkow
majonez lub jogurt z majonezem
ziola prowansalskie, sol i pieprz
Mozna sparzyc kalafior i brokul wrzatkiem ale ja poprostu dokladnie je myje. Potem dzielimy na rozyczki i te jeszcze na drobne kawaleczki, tak by w salatce wyladowaly te delikatne, wierzchnie czesci, a nie twardy glab ;)
Mieszamy z reszta i chrupiemy. Pycha!
Jeszcze lepsze jak polezy troche w lodowce w sosie, bo kalafior i brokul troche mieknal.
Salatka z selera i ananasa
Seler marynowany ze sloiczka, starty w drobne slupki
Jajko na twardo w kostke
Ananas w kostke
Kukurydza z puszki
majonez
sol, pieprz
Mieszamy skladniki i na stol. Ta salatka lepsza jest swiezo przyrzadzona, gdyz jak postoi to oddziele sie sok z selera i ananasa i majonez i robi sie troche mniej apetyczne. Ja nie robie jej wiec za duzo na raz chyba ze na wieksza impreze :)
Grecka salatke to wszyscy znaja wiec nie bede zanudzac ale jako ciekawostke powiem ze do sosu skladajacego sie z oliwy z oliwek, cytryny lub octu balsamicznego i ziol typu bazylia, oregano, sol, pieprz mozna dodac musztarde. Trzeba naprawde dobrze wymieszac, a najlepiej zmiksowac, zeby polaczyla sie z oliwa ale efekt jest tego warty :)