niedziela, 30 grudnia 2012

Chleb domowy z garnka

 
Upieczony. Chleb domowy z musli, rodzynkami, żurawiną i jagodami goji. Znika w błyskawicznym tempie. Dobrze, że zdążyłam zdjęcia zrobić :)
Dla chętnych podaję przepis z tym, że zamiast sera dodałam musli, żurawinę, jagody goji i rodzynki.

Chleb serowy
na podst. przepisu Jima Laheya

400 g mąki pszennej (dowolnej)
200 g sera (mogą być - Fontina, Manchego, asiago, Pecorino, dałam też trochę pleśniowego, ale nie za dużo - ważne, żeby to nie były zbyt miękkie sery, bo jak się zmieszają z ciastem, to się w niego wtopią) - trzeba ser pokroić na 1 cm kostkę
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
300 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin.
Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut.
 




Garnek żeliwny z przykrywką (używałam o średnicy 22 cm) wstawić do piekarnika i nagrzać do 230 st C (zajmuje to ok. 30 minut) - garnek musi być naprawdę dobrze nagrzany.
Wyrośnięty chleb przerzucić do garnka (jeśli opadnie - nie przejmujemy się, wyrośnie ponownie). Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Mniam. I nie trzeba już kupować delmy o zapachu wiejskiego bochenka. (Zgroza - powaliła mnie ta reklama. To znaczy, ze chleb już nie pachnie jak chleb, i trzeba smarować go margaryną o zapachu chleba ;/)
    Lela ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahahaha, nie widziałam tej reklamy ale wyobrażam sobie :)
      Ten chlebek pieklam już kilka razy i zawsze był smaczny i pachnacy. Smakuje minajjlepiej z maselkiem, lub maczany w oliwie z przyprawami :)
      Dziś wieczorem też piekę, wlaśnie stoi sobie w ciepelku od rana :)

      Usuń