środa, 27 sierpnia 2014

Kokilka czyli zapiekanka w muszelce

Kokilka to nazwa małego naczynia do zapiekania potraw. Wywodzi się od słowa skorupka i muszla.
Najczęsciej podaje się w niej zapiekane jajka w różnych postaciach, ale można też piec w niej suflety, albo małe słodkie pyszności.
Ja dziś zrobiłam zapiekankę na chlebie tostowym.

Kokilke posmarowałam aromatyzowaną (własnej roboty) oliwą z czosnkiem i chili, na to kromke chleba tostowego. Do tego podsmażone wcześniej pieczarki, pokrojona w kostkę czerwona papryka, starty ser i na całość jajko wybełtane z serem. Wierzch posypany startym serem żółtym. Piekłam jakieś 15 minut w 180 stopniach. Dość sycące to jest
o takiego dania można dodać co się lubi, wędlinę, kurczaka, pomidorki, mozarellę, zioła, kabaczka, wszystko na co mamy ochotę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz