Kokilka to nazwa małego naczynia do zapiekania potraw. Wywodzi się od słowa skorupka i muszla.
Najczęsciej podaje się w niej zapiekane jajka w różnych postaciach, ale można też piec w niej suflety, albo małe słodkie pyszności.
Ja dziś zrobiłam zapiekankę na chlebie tostowym.
Kokilke posmarowałam aromatyzowaną (własnej roboty) oliwą z czosnkiem i chili, na to kromke chleba tostowego.
Do tego podsmażone wcześniej pieczarki, pokrojona w kostkę czerwona
papryka, starty ser i na całość jajko wybełtane z serem. Wierzch
posypany startym serem żółtym. Piekłam jakieś 15 minut w 180 stopniach.
Dość sycące to jest
o takiego dania można dodać co się lubi, wędlinę, kurczaka, pomidorki, mozarellę, zioła, kabaczka, wszystko na co mamy ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz