niedziela, 7 września 2014

Niby chlebki śniadaniowe

Śniadanie mistrzów :)
Ostatnimi czasy szukałam alternatywy dla chleba. Nic nie poradzę na to, ze uwielbiam wszelkie kanapki, a to jak wiemy odchudzaniu nie służy. Przerobiłam już placki i placuszki, naleśniki i inne propozycje, nawet sięgając po mąki bezglutenowe, czyli amarantusową, ryżową, sojową, i inne. Ale to wszystko choć smaczne i zdrowe to jednak nie zastępuje smaku chleba. Aż do teraz.
Wczoraj koleżanka zdradziła mi przepis na niby chlebki. Smaczne, zdrowe, w smaku pieczywowe :)
Przepis bazowy pochodzi, z diety Ducan, a konkretnie z przepisu na otrębowe placuszki.
Składniki


1 jajko
3 łyżki otrąb (można mieszać różne otręby, ja dałam żytnie i owsiane)
1 łyżka serka homogenizowanego śmietankowego (można dać serek wiejski)


od siebie, za radą znajomej, dodalam odrobinę proszku do pieczenia.


Do dmaku zioła i przyprawy, jak kto lubi. Ja dodałam czarnuszkę, majeranek, sol, piepprz, paprykę słodką, ale w planach mam wersję do słodkich chlebków z miodem lub z dżemem, także imbir i cynamon z kardamonem.



Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze  wymieszać i na chwile odstawić by płatki spęczniały. W tym czasie nagrzac opiekacz do tostów. Ja posmarowałam nieco olejem kokosowym.
Następnie nałożyć na rozgrzana powierzchnię do opiekania tostów po solidnej łyżce i zamknąć. Piec 5-7 minut.


Powstałe chlebki ( u mnie to trójkąciki) po wystudzeniu można przekroić na pół. Śniadanie naprawdę szybkie, smaczne, zdrowe i z powodzeniem zastąpiło smak pieczywa. Na zimno także bardzo smaczne, więc jutro na drugie śniadanie jak znalazł :)


Przepis można zastosować także do usmażenia placuszków podawanych np z jogurtem lub owocami, albo z fetą na pikantno. Ale chyba wolę lżejszą wersję niby



chlebków na kanapki :)

Niby chlebek po przekrojeniu

1 komentarz:

  1. dziękuję!!! Bo własnie miałam taki sam problem!!! Ale cudna oprawa bloga:):)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń