Naszło mnie dziś na coś już świątecznego i z nutą
pomarańczową. I zrobiłam ciasto serowo makowe. Wyszło pyszne a do tego cały dom
pachnie pomarańczami i bakaliami.
Robi się szybko i prosto.
Robi się szybko i prosto.
Schłodzonym kruchym ciastem wykładamy spód dużej tortownicy.
I wstawiamy ją jeszcze do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Składniki:
- schłodzone kruche ciasto
- puszka z gotową masą makową do ciasta
- nieco mniej niż pół wiaderka” sera na sernik (jakieś 300-350 gr)
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- budyń śmietankowy – opakowanie
- skórka starta z całej pomarańczy
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Składniki:
- schłodzone kruche ciasto
- puszka z gotową masą makową do ciasta
- nieco mniej niż pół wiaderka” sera na sernik (jakieś 300-350 gr)
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- budyń śmietankowy – opakowanie
- skórka starta z całej pomarańczy
Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić na puszystą masę z
cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową i ubić razem. Na koniec dodać
białka i delikatnie wymieszać.
Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy makowej z puszki (można samemu robić, ale wtedy zdecydowanie więcej pracy nas czeka). Dokładnie rozsmarować na dnie. Na to delikatnie wylać masę serową.
I do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celcjusza.
Piec około godziny.
Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy makowej z puszki (można samemu robić, ale wtedy zdecydowanie więcej pracy nas czeka). Dokładnie rozsmarować na dnie. Na to delikatnie wylać masę serową.
I do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celcjusza.
Piec około godziny.
Można posypać cukrem pudrem, albo polać czekoladą :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz